Online Safety Tips #1 - Πως να διαλέξετε σωστά κωδικούς πρόσβασης

How To Choose Your Passwords - Online Safety Tips
Photo by Neonbrand on Unsplash

    Έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα αντιδρούσατε αν κάποιος είχε πρόσβαση σε όλους τους διαδικτυακούς προσωπικούς λογαριασμούς σας; Έχει πρόσβαση στο λογαριασμό του Facebook; Τότε μπορεί να διαβάσει όλες τις συνομιλίες σας και να δει προσωπικά στοιχεία που έχετε "κρυμμένα".  Έχει πρόσβαση στο Google account σας; Τότε μπορεί να δει οτιδήποτε έχετε αποθηκευμένο στο Google Photos, να διαβάσει επαγγελματικά και προσωπικά e-mail, κ.ά. Τρομακτικό έτσι; Γι' αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους κρίνεται αναγκαίο να δημιουργούμε δυνατούς κωδικούς που να μη "σπάνε" εύκολα από τρίτους. Μερικά βασικά βήματα γι' αυτή τη διαδικασία είναι τα εξής:

1. Μη χρησιμοποιείτε προσωπικά στοιχεία όπως την ημερομηνία γέννησής σας, τη διεύθυνση, τον αριθμό του κινητού ή της ταυτότητάς σας 

2. Να αποφεύγετε τα αρχικά

3. Συνδυάστε πεζά και κεφαλαία γράμματα, σύμβολα και αριθμούς

4. Μην επιλέγετε ακολουθίες (π.χ. ΑΒΓΔ, 1234)

5. Μην αντικαθιστάτε τα γράμματα με αριθμούς (π.χ. 3 αντί για Ε, 1 αντί για Ι)

6. Να επιλέγετε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε πλατφόρμα ή ιστοσελίδα στην οποία θέλετε να δημιουργήσετε λογαριασμό

7. Μη χρησιμοποιείτε κωδικούς που σας έχουν προτείνει άλλα άτομα

8. Μη βάζετε το username και ως κωδικό

    Εκτός από τη δημιουργία τους, πρέπει να δίνουμε προσοχή και στην προστασία των κωδικών μας. Κάποιες χρήσιμες συμβουλές γι' αυτό είναι:

  • Μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας όταν συνδέεστε από άλλον, κοινόχρηστο υπολογιστή
  • Μη γράφετε τους κωδικούς σας σε βιβλία, σημειωματάρια ή ημερολόγια
  • Ενεργοποιήστε τη ρύθμιση "Two-Step Verification" αν αυτό είναι δυνατό. Έτσι, κάθε φορά που θα συνδέεστε στο λογαριασμό σας από μια νέα συσκευή, θα λαμβάνετε έναν κωδικό μέσω e-mail ή sms, τον οποίο και θα πληκτρολογείτε για να πραγματοποιηθεί η σύνδεση.
  • Να δίνετε μεγάλη προσοχή στις πλατφόρμες στις οποίες εισάγετε τους κωδικούς σας, έτσι ώστε να μην πέσετε θύματα "phishing". Με τον όρο αυτό, αναφερόμαστε στην εξαπάτηση των χρηστών με στόχο την υποκλοπή των προσωπικών τους στοιχείων και την εισαγωγή τους σε αναξιόπιστα και ψεύτικα website, που προσποιούνται για την ταυτότητά τους για να δείχνουν αξιόπιστα.
  • Χρησιμοποιήστε Password Manager. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, να τους οργανώνετε και να τους αποθηκεύετε. Δύο γνωστά παραδείγματα είναι το Keepass και το Lastpass.

    Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, είναι υποχρέωση όλων μας να δρούμε υπεύθυνα όταν πρόκειται για τα προσωπικά μας δεδομένα και τη διάθεσή τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά μας.

Νεότερη Παλαιότερη